Blog

De maatschappij is ziek

maandag, november 11th, 2013

Een paar jaar geleden werd Sinterklaas in elkaar geslagen door een stel jongens; Sint is een christen en dat beviel die jongens kennelijk niet. Nu is er een enorme discussie die eigenlijk al sinds 1997 aan de gang is en alleen maar met de jaren heftiger wordt: over de kleur van de pieten, de welbekende zwarte pieten.

Alhoewel ik er schoon genoeg van heb en deze onnozele kwestie niet meer kan aanhoren ontkom ik er klaarblijkelijk er niet aan om er alsnog iets over te zeggen.

Mijn nichtje uit Istanbul, dat hier op bezoek is, kocht een kaartje voor een boottocht over de Amsterdamse grachten, waarbij de gids in geuren en kleuren de discussie over zwarte piet heeft verteld.

Mijn nichtje die het allemaal maar half meekreeg was er vol van en wilde van alles weten. Haar conclusie uiteindelijk was: ‘Wat maakt het nou uit, dan maak je ze toch blauw en groen en geel, dat zwart is immers ook nep?’

‘Nee..’ zei ik, ‘dat is onze traditie, zo doen we het al jaren, waarom moeten we onze cultuur en traditie gaan veranderen omdat anderen dat als onprettig ervaren?

Bovendien klinkt het ook niet;  rode pieten, groene pieten, gele pieten, nee een piet is bij voorbaat zwart als roet,’ zeg ik.    Lees verder →
 


Read More

Comments are closed.